JellyPages.com

Wednesday, August 7, 2013

24. PENJAGAAN IBU BERSALIN - BERTANGAS

BERTANGASBertangas ni sebenarnya adalah mandi wap atau sauna. Bukan terhad kepada wanita sahaja dan juga bukan untuk kaum Melayu sahaja. Bertangas untuk wanita bagus dilakukan setiap kali selepas bersalin dan selepas haid. Mungkin ramai yang sangka ia hanya untuk selepas berpantang bersalin, namun sebenarnya bagus untuk setiap kali selepas haid. Bertangas akan mengeluarkan peluh dan menyebabkan racun keluar daripada badan. Bagi ibu bersalin ia juga dapat membantu proses penyembuhan dan pengecutan saluran sulit dan rahim. Dalam jangka masa panjang ia dapat menghidari daripada penyakit puan seperti keputihan, saluran sulit yang longgar, rahim rendah dan prolaps.


Rawatan bertangas terdapat dalam pelbagai cara dan ramuan. Biasanya terdapat dalam 2 jenis iaitu bertangas kering dan basah. Bertangas kering juga dikenali sebagai bertangas herba. Hanya menggunakan batu sungai yang dipanaskan dan diletakkan ramuan tertentu. Rawatan ini dilakukan selepas hari ke 30 bersalin selama 10 hari berturut-turut apabila darah nifas telah kering . Rawatan ini dapat mengeluarkan sisa toksin dan merawat luka. Jika selepas haid boleh dilakukan selepas hari ke 6, selama 3 ke 7 hari.

Bertangas basah pula menggunakan ramuan rempah ratus dan herba yang direbus. Untuk mereka yang berpantang bersalin, mula rawatan selepas hari ke 40 iaitu selepas tangas kering, dan dilakukan sehingga 100 hari. Untuk selepas haid, dilakukan selepas tangas kering juga. Amalan ini dapat menghasilkan daya kelembapan kulit yang mantap dan kejab di bahagian alat sulit. Ia juga dapat mengelakkan kelesuan kulit dan bau badan. 


Ketika rawatan bertangas basah, boleh amalkan senaman kemutan otot rahim untuk kekuatan otot saluran sulit dan rahim. Bertangas dibuat dengan selubung seluruh badan dengan kain dari paras leher ke paras lantai agar wap tangas menyeluruh kena pada badan. 


Tujuan utama bertangas ialah untuk:-


  • mengecutkan rahim serta saluran peranakan 
  • mengeringkan saluran peranakan
  • mengeluarkan kekotoran daripada badan ibu bersalin. 
  • rawat masalah keputihan


Antara bahan-bahan yang diperlukan ialah daun senduduk dan sabut kelapa. Asap daripada bahan tersebut diasapkan pada seluruh anggota badan ibu. Amalan ini jika dilakukan pada setiap hari selama masa pantang dapat memberi kesegaran kepada tubuh ibu tersebut. Kulit ibu akan menjadi tegang semula dan berwarna kekuningan kerana diresapi oleh asap bahan tangas itu.

Bahan2 bertangas nie boleh guna pokok semalu, kunyit hidup dan manjakani. Tumbuk bahan2 nie menjadi paste. Then mama panaskn batu tungku..dan letak bahan2 atas batu tungku.

** Ramuannya: Kunyit hidup, manjakani,halba,garam kasar,jintan hitam dan akar pokok semalu......Semua ditumbuk,jadikan paste dan perah air limau nipis atau air asam jawa **
___________________________________________

Terdapat 2 jenis bertangas iaitu :

1. Bertangas Kering

> Untuk mengecutkan segala ketumbuhan dalam rahim, menghilangkan keputihan, merapatkan rahim, mengharumkan kewanitaan kita dan memantapkan tiang seri kewanitaan untuk memberi impak sensasi ketika berhubungan kelamin.

> Khas untuk wanita yang belum putus haid dan wanita yang tengah kemuncak waktu berhubungan kelamin . Dalam ertikata lain yang berumur 25-40.

> Juga khas untuk study case : Fibroid, cyst, endometrosis dan segala ketumbuhan di dalam rahim.

> Untuk wanita semasa atau selepas pantang

2. Bertangas Basah

> Tujuannya untuk mengembalikan “kelembapan: kewanitaan, terutama bagi wanita yang mengalami pra-monapous atau yang telah monapous.

> Bilakah aktiviti bertangas ini perlu dilakukan?

~ Hari haid ke-6,7 & 8.
~ Seminggu 3 kali kecuali kedatangan haid
~ Untuk study case, setiap hari sehingga ketumbuhan hilang atau kecut sendiri
~ Untuk dalam pantang, terbaik adalah hari ke-30 hingga hari ke-37

Cara penyediaan tangas basah.


1. Ambil 1 Uncang Cuci Herbanika dan rendam di dalam air panas.

2. Tutup bekas dan tunggu sehingga uncang cuci kembang dan mengeluarkan warna seperti teh o

3. Tuangkan Minyak Berubat Herba

Cara penyediaan tangas kering.1. Panaskan batu sungai atau batu tanah liat di atas dapur sehingga betul-betul panas

2. Sediakan 1 sudu besar kunyit hidup yang telah ditumbuk, 1 sudu besar jintan hitam, 1 sudu besar halba, 1 sudu besar garam kasar dan 1/2 cawan perahan air limau nipis. Bahan-bahan ini disyorkan sebab ia senang diperolehi di dapur.
Kepada yang bertangas untuk masalah sakit puan, boleh mencampurkan 3 biji majakani yang telah ditumbuk, inai yang ditumbuk, 9 keping asam gelugor.

3. Campurkan kesemua bahan sehingga sebati

4. Alaskan daun sirih dalam mangkuk tanah.

5. Masukkan batu tungku ke dalam periuk tanah.

6. Letakkan campuran bahan yang telah dibancuh tadi di atas batu tungku yang panas itu

7. Inilah rupa batu tangas untuk tangas kering yang telah siap.

3 cara bertangas yang boleh dipilih ikut kesesuaian anda:

Cara Bertangas A:


1. Alat yang diperlukan Mangkuk jamban , surat khabar tebal.

2. Masukkan dan ratakan surat khabar di dalam mangkuk jamban

3. Letakkan mangkuk betangas. Ambil uncang cuci herbanika, toskan dan simpan di dalam freezer. Uncang ini boleh digunakan kembali sehingga hilang warna dan bau.

4. Duduk dengan rapi di atas mangkuk jamban. Tapi pastikan ketika duduk, paha kita di bahagian dalam menguak dengan keadaan bahagian faraj terbuka untuk menerima wap panas dari rebusan tangas.

5. Tutup dari pinggang ke bawah dengan tuala besar.

6. Tarik nafas dan buat senaman kemutan (menahan air kencing) selama 10 kali sebelum melepaskan nafas. Ulang 3 kali dan rehat 30 saat. Dan ulang kembali senaman kemutan. Lakukan sehingga selama 15-20 minit..

7. Setelah selesai, bilas faraj dengan air rebusan daun sirih.

Cara Bertangas B:


1. Bahan2nya: 1 baldi besar (yang muat-muat punggung kita). 1 bekas untuk tinggikan bekas tangas

2. Letakkan mangkuk tangas ke dalam baldi dengan keadaan yang sedikit tinggi.

3. Duduk di atas baldi

4. Tutup dari pinggang ke bawah dengan tuala yang tebal dan besar

5. Buat senaman kemutan seperti disyorkan di atas selama 15-20 minit. Setelah selesai basuh dengan air rebusan daun sirih.

Cara Bertangas C:


1. Bahan-bahannya: Kain batik (dipakai),1 bangku plastik yang berlubang di tengahnya, 1 baldi untuk dibuat pangkin

2. Letakkan bekas tangas di atas baldi pangkin dan letakkan kerusi plastik di atas bekas tangas

3. Duduk dengan keadaan kain batik diletak menutupi bangku plastik tadi selama 15-20 minit.

4. Ambil selimut yang tebal serta besar dan balut badan.

5. Buat senaman kemutan seperti disyorkan di atas selama 15-20 minit. Setelah selesai basuh dengan air rebusan daun sirih.

No comments:

Post a Comment